Comença el desplegament de la nova campanya de control de poblacions de vespa asiàtica

Dijous, 17 de juny de 2021 a les 08:00

L’Ajuntament demana als veïns i veïnes que tinguin cura i respectin les trampes que s’han habilitat en diferents punts del municipi per tal d’evitar danys o afectacions en l’efectivitat d’aquests dispositius.

Aquest mes de juny l’Ajuntament de Dosrius -a través de l’Àrea de Medi Ambient- ha començat a desplegar la nova campanya de control de poblacions de vespa asiàtica (Vespa velutina) amb l’objectiu de prevenir la proliferació d’aquesta espècie exòtica invasora originària del sud-est asiàtic.

I ho ha fet a través d’un un programa pioner a Catalunya, que també s’ha començat a activar als municipis de Girona i de Salt, i que es basa en la col·locació de trampes d’atracció de vespes obreres i reines per tal de debilitar els nius existents i evitar-ne la creació de nous la següent temporada. Aquestes trampes s’han disposat al voltant de cursos i reservoris d’aigua pròxims a la població, com ara el Torrent de Rials o la Zona Esportiva de Can Batlle.

D’aquesta manera s’espera poder realitzar una gestió més efectiva del risc associat a la vespa asiàtica. En aquest sentit, aquesta nova metodologia ofereix una posició proactiva envers la vespa asiàtica, ja que es cerca afectar la capacitat reproductiva dels nius al llarg de tot el seu cicle de vida. Les trampes seran revisades periòdicament, permetent l’adaptació de la xarxa de trampes segons les captures aconseguides, sempre buscant la major eficiència i cobertura.

El nou programa de control de poblacions de vespa asiàtica es presta a través de l’empresa de control Salut Ambiental, en col·laboració amb l’entitat Bufalvent d’estudis ambientals i l’empresa d’apicultura La Granja d’Abelles. Les dades de captura d’exemplars seran compartides amb l’Ajuntament de Dosrius per tal de fer un seguiment de l’efecte de la campanya sobre les poblacions de vespa asiàtica i altres espècies no objectiu.

 

Darrera actualització: 17.06.2021 | 12:11