La presència d’impropis a la fracció orgànica penalitza el retorn de l’impost cedit i reforça la necessitat d’implementar el sistema de recollida porta a porta.
La incorrecta separació dels residus té un impacte directe sobre el cost i l’eficiència del tractament de les deixalles. Així ho constaten els resultats del 4t trimestre de 2024 de la caracterització del circuit de recollida de fracció orgànica DOSRIUS-01, amb un preocupant 12,38% de presència d’impropis.
Segons la Guia d’orientació als ens locals sobre l’aplicació del retorn de l’impost cedit, superar el llindar d’impropis de l’11,5% implica no percebre el retorn de l’impost cedit corresponent a la recollida selectiva de la fracció orgànica. Aquest fet comporta un cost afegit per al municipi, que es podria evitar amb una millor separació dels residus a les llars.
Entre els materials impropis més freqüents, s’han detectat fraccions de tèxtil (3,83%) i plàstics (3,42%), la qual cosa suggereix un ús inadequat de la fracció orgànica per dipositar aquests residus. Aquestes dades evidencien la necessitat d’esbrinar l’origen dels errors i intensificar les accions de sensibilització per evitar futures incidències.
El sistema de recollida porta a porta es posiciona com una eina clau per millorar aquests resultats. Aquesta metodologia fomenta la responsabilitat individual en la separació correcta dels residus i permet una gestió més eficient i sostenible. A més, un ús adequat de cada fracció contribueix a reduir costos i millorar la qualitat del reciclatge al municipi.
Cal apel·lar al compromís de la ciutadania per revertir aquestes xifres i garantir que Dosrius avanci cap a una gestió més responsable i sostenible dels residus.