L’Ajuntament sol·licita a la DGAIA una reunió urgent per coordinar l’arribada de nous menors estrangers a l’Alberg Mas Silvestre

Dimecres, 3 d'octubre de 2018 a les 00:00

Els menors allotjats temporalment a Canyamars estan assistits 24 hores al dia per professionals de les entitats que gestionen els centres, amb programes d’aprenentatge lingüístic, la coneixença de l’entorn comunitari i d’integració social, entre d’altres aspectes.

L’Ajuntament de Dosrius ha traslladat a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) la conveniència de concertar una reunió de treball amb caràcter urgent entre tots els agents implicats per tal de coordinar l’acollida temporal de nous menors estrangers no acompanyats a l’Alberg Mas Silvestre de Canyamars i abordar el servei i les necessitats dels nous residents.

A la trobada, prevista per divendres 5 d’octubre, hi són convocats representants del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, de la Policia Local, del cos de Mossos d'Esquadra, del Consorci Sanitari del Maresme, de l’àrea de Serveis Socials i de Joventut del consistori, i Diagrama com a entitat gestora del servei.

Entre l’1 de gener i el 15 de setembre de 2018 han arribat 2.156 menors a tota Catalunya

La petició es produeix després que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies hagi informat recentment a l’Ajuntament de la intenció d’obrir un recurs per a infants i joves migrants sense referents familiars que estan sent acollits de forma temporal a l’Alberg Mas Silvestre.

Atenció integral als menors

Entre l’1 de gener i el 15 de setembre de 2018 han arribat 2.156 menors a tota Catalunya - en la que és una de les onades migratòries més grans dels darrers anys- i tots ells han entrat al sistema de protecció. En aquest sentit, els menors estan assistits 24 hores al dia per professionals de les entitats que gestionen els centres, amb programes d’aprenentatge lingüístic, la coneixença de l’entorn comunitari i d’integració social, entre d’altres aspectes.

Quan duen a terme activitats organitzades fora del centre, van acompanyats per personal tutelar. En el cas de Dosrius, a més, alguns dels menors han estat escolaritzats amb reforç de professorat per part del Departament d’Ensenyament i participen d’algunes activitats juvenils al municipi; d’altres, estan realitzant tallers ocupacionals a Mataró. Tot plegat, amb la finalitat de poder-los oferir una sortida laboral que els integri el més ràpid possible a la nostre societat.

Marc Bosch, alcalde de Dosrius, recorda que “els centres de menors temporals no són al nostre municipi per decisió del consistori”. Amb tot, el batlle dosriuenc assegura que “el nostre objectiu és coordinar-nos amb la Generalitat, la DGAIA i les entitats gestores per garantir tots els drets i el màxim benestar i igualtat d’oportunitats dels joves que són a Canyamars i promoure la seva integració i la convivència al nostre municipi i a la societat catalana”.

Antecedents

La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) -a través de Diagrama- gestiona des del passat 18 de novembre de 2017 un centre d’acolliment temporal per a menors immigrants a Canyamars.

L’entitat ha estat contractada per la Generalitat de Catalunya per ocupar-se’n i compta amb un equip d’educadors, psicòlegs, monitors, treballadors socials, personal de seguretat i traductors. Alguns d’aquests professionals també són d’origen magrebí per a facilitar la interrelació amb la nostra societat.

Darrera actualització: 04.10.2018 | 08:27