Dosrius recupera la plaça de la República i anomena el carrer 1 d’Octubre

Divendres, 24 d'agost de 2018 a les 00:00

L’Ajuntament ha instal·lat les noves plaques identificatives després que el Ple Municipal aprovés, al mes d’abril, una proposta ciutadana i de la Comissió de Nomenclàtor de Dosrius.

La plaça de la República i el carrer 1 d’Octubre ja són una realitat. El Ple municipal va donar llum verda al canvi de nom d’aquestes vies i l’Ajuntament hi ha instal·lat les plaques corresponents per identificar-les. Aquest fet culmina la proposta veïnal per reclamar que Dosrius dediqués una via pública a recordar els fets de l’1 d’octubre del 2017, a través d’una recollida de signatures.

 La Comissió de Nomenclàtor del consistori va estudiar la petició i, després de la feina de recerca documental realitzada per l’Arxiu Municipal de Dosrius, es va traslladar al Ple dos informes en els que es proposava que la plaça d’Espanya passés a denominar-se plaça de la República i que un tram del carrer Salvador Dalí passés a denominar-se 1 d’Octubre. El Ple municipal va votar favorablement aquestes propostes, amb els vots d’ERC, LAPAC i els regidors no adscrits (8). El PP hi va votar en contra (1) i el PSC es va abstenir (4).  Durant el període d’exposició pública no hi va haver al·legacions. 

Trencar amb el franquisme

L’Arxiu Municipal va constatar que el nom de plaça d’Espanya va ser una denominació de l’any 1940 que no va ser aprovada per l’Ajuntament, derivada suposadament de la legislació franquista. D’aquesta manera, la Comissió de Nomenclàtor va proposar restituir la darrera nomenclatura oficial i anomenar aquest espai com a plaça de la República, nom de la plaça entre els anys 1931 i 1939. 

Recordar els fets de l’1 d’octubre

Per altra banda, la petició popular per dedicar una via a l’1 d’Octubre s’ha fet realitat amb el canvi de nom del tram del carrer Salvador Dalí entre els carrers Dr. Joan Cardona i Barcelona, ubicat davant l’Escola Castell de Dosrius i el Poliesportiu de Dosrius. El canvi de denominació és un record dels fets ocorreguts el passat 1 d’octubre de 2017 al municipi en el marc de la celebració del referèndum d’autodeterminació convocat per la Generalitat de Catalunya. 
 

Darrera actualització: 24.08.2018 | 12:02