Tens una explotació avícola d’autoconsum? Coneix quin és el protocol per a la cria d'aus per a autoconsum a Catalunya

Dilluns, 7 de novembre de 2022 a les 00:00

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació estableix uns requisits mínims que garanteixin la sanitat animal i la innocuïtat d’aquests productes.

La tinença d’un nombre reduït d’aus de corral per part de particulars per a l’autoconsum familiar de carn i ous es regeix per la normativa que regula l’ordenació de les explotacions ramaderes. En aquest sentit, cal complir uns requisits mínims establertes pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya que garanteixin la sanitat animal i la innocuïtat d’aquests productes.

A més, durant l’any 2021 i actualment durant el 2022, Europa està patint la major epidèmia d’Influença aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) en aus silvestres i aus de corral observada fins el moment. En total, fins el setembre de 2022, s’han notificat uns 2.467 focus en aus de corral (havent-se de sacrificar al voltant de 47,7 milions d’aus de corral d’explotacions afectades), 3.573 focus en aus salvatges i 187 en aus captives.

A nivell de l’Estat espanyol, la situació és equivalent, amb un total de 111 focus d’IAAP en aus salvatges (dels quals 7 s’han produït a Catalunya), 36 en aus de corral i 3 en aus captives notificats durant el 2022.

El període de tardor-hivern, tot i l’excepcional increment de casos detectats aquest estiu, és el període de major risc d’introducció de la malaltia coincidint amb la migració hivernal de les aus del nord i centre d’Europa. Per aquesta raó és de gran importància que la ciutadania, especialment els titulars d’explotacions avícoles comercials i particulars amb tinença d’aus de corral en règim d’autoconsum, siguin coneixedors de la situació de risc vers la IAAP i de la necessitat d’aplicar mesures de prevenció per tal d’evitar que la malaltia pugui afectar a les granges d’aus de corral ja siguin comercials com d’autoconsum amb pocs animals.

En aquest sentit, es recorda l’obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia:

  • Disminució del consum de pinso i aigua superior al 20%.
  • Disminució en la posta superior al 5% durant més de 2 dies consecutius, sense causa justificada.
  • Mortalitat superior al 3% durant una setmana, sense causa justificada.
  • Qualsevol signe clínic o lesió post mortem sospitós d’ influença aviària (tos, esternuts, llagrimeig, descàrrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, lesions hemorràgiques, etc).

I s’insta a tots els particulars que mantenen aus de corral per autoconsum que comuniquin aquesta activitat a l’Oficina Comarcal del DACC corresponent, la qual no comporta pagament de cap taxa ni presentació de documentació addicional.

Què és una explotació avícola d’autoconsum?

Són aquelles explotacions en què es crien aus destinades exclusivament al consum familiar amb una capacitat inferior a 32 gallines ponedores d’ous per a consum o 210 kg de pes viu/any en cas d’avicultura de carn (que corresponen a una capacitat d’entre 50 i 70 pollastres/any segons el pes dels animals).

Aquestes explotacions han d’estar inscrites al Registre d’Explotacions Ramaderes de Catalunya. Prèviament a la inscripció al Registre d’Explotacions Ramaderes, cal disposar del permís municipal corresponent.

Mesures de bioseguretat

Les explotacions avícoles d’autoconsum han de reforçar les mesures de bioseguretat per reduir el risc d’introducció i propagació de malalties. Les mesures mínimes de bioseguretat que cal tenir en compte als autoconsums avícoles per evitar malalties com la influença aviària són:

  • Protegir les aus d’autoconsum del contacte amb les aus salvatges (ànec, cigonya).
  • Impedir l’accés de les aus salvatges a l’aigua de beguda i al menjar de les aus d’autoconsum
  • No subministrar aigua procedent de rius, basses o altres fonts exteriors.
  • Obligació de respectar el descans i el benestar dels veïns i veïnes.

Mesures d’higiene

  • Cal netejar i desinfectar periòdicament les instal·lacions on s’allotgen les aus, els abeuradors i les menjadores.
  • Correcta gestió de la gallinassa i les baixes. 
Darrera actualització: 10.11.2022 | 07:59