La Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya proposen ampliar els límits del Parc del Montnegre i el Corredor

Divendres, 22 de setembre de 2017 a les 00:00

En el cas de Dosrius la modificació proposada afectaria la part no regularitzada de la vall de Can Rimbles i de la riera de Rupit. També s’afegirien a aquest Espai d’Interès Natural diverses masies i finques forestals i agrícoles del municipi i el Pou de Glaç de Canyamars.

Dijous 21 de setembre, l’Ajuntament de Dosrius va presentar als veïns i veïnes de la vila la proposta de modificació dels límits de l’Espai d’Interès Natural del Parc del Montnegre i el Corredor impulsada per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Prop d’una trentena de persones van participar en l’audiència pública que el consistori va celebrar a la Sala de Plens i on es van presentar els detalls i objectius d’aquest projecte i es va debatre sobre els seus pros i contres. A l’acte també hi va prendre part el director del Parc del Montnegre i el Corredor, Antoni Bombí.

La proposta de modificació del Parc del Montnegre i el Corredor ha de ser aprovada en última instància per la Generalitat i la Diputació. En aquests moments, el projecte es troba en la seva fase de participació i consulta on hi intervenen els ajuntaments –entre ells, el de Dosrius-, propietaris i entitats del territori que es veurien afectats per l’ampliació dels límits si aquesta finalment es dugués a terme.

La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona proposen ampliar els límits de l’Espai d’Interès Natural del Parc del Montnegre i el Corredor amb l’objectiu d’ampliar la fauna, flora i el nombre d’hàbitats; representar tota la diversitat natural del Parc; potenciar la singularitat dels valors naturals de la zona; i combatre la fragilitat dels diferents espais. Així, la proposta que s’està treballant també implicaria incloure nous termes municipals dins el Parc.

L’Ajuntament estudia amb els propietaris de finques una proposta de consens

En el cas de Dosrius els canvis més substancials afectarien a la zona de Canyamars amb la regularització dels límits de la vall de Can Rimbles i de la riera de Rupit que actualment compten amb llacunes. En aquest sentit, també entrarien a formar part del parc diverses finques forestals i agrícoles, masies històriques del terme municipal o el Pou de Glaç de Canyamars.

Marc Bosch, alcalde de Dosrius, avança que en aquests moments l’Ajuntament està estudiant la proposta amb profunditat i treballant per consensuar amb els propietaris de finques forestals i agrícoles del municipi un postura consensuada que sigui beneficiosa per a tots les parts. Així, Bosch veu amb bons ulls la modificació proposada i explica que “en els termes en els que es planteja actualment, l’ampliació dels límits actuals podria suposar un clar benefici social, econòmic i mediambiental per als veïns i veïnes, els propietaris de finques, el municipi i el conjunt del territori”.

En aquest sentit, l’alcalde de Dosrius defensa que “ens permetria seguir posant en valor i donant a conèixer les nostres singularitats i actius patrimonials únics com el Pou de Glaç de Canyamars i convertir l’entorn natural privilegiat de Dosrius en un espai idoni per a la pràctica d’esports de natura i per a la creació de rutes de senderisme  i turisme rural”.

L’Ajuntament obre la proposta als agents implicats

Durant el passat mes de juliol l’Ajuntament de Dosrius va traslladar una carta als propietaris locals de les finques incloses en la proposta d’ampliació del Parc amb l’objectiu d’obrir el procés als agents implicats, dotar-los de tota la informació necessària i escoltar el seu posicionament. Així, al llarg dels darrers mesos s’han atès al consistori diverses consultes. En paral·lel, l’Ajuntament també ha apostat per acostar la situació al conjunt dels veïns i veïnes amb la celebració, recentment, de l’audiència pública.

Darrera actualització: 22.09.2017 | 17:53