Les joguines no entenen de gènere. Aquest Nadal, regala igualtat!

Dimecres, 16 de desembre de 2020 a les 08:00

L’Ajuntament de Dosrius impulsa durant les festes nadalenques d’enguany una campanya de sensibilització contra l’ús sexista de les joguines.

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Dosrius impulsa aquest 2020 la campanya “Les joguines no entenen de gènere. Aquest Nadal, regala igualtat!” coincidint amb les dates nadalenques. L’objectiu d’aquesta iniciativa -que compta amb un cartell informatiu que es difondrà a través de les xarxes socials del consistori- és conscienciar i fer reflexionar les famílies sobre la necessitat que no s’ha d’inculcar als infants rols de gènere si es vol construir una societat igualitària. 

A banda d’intentar no fer un ús sexista de les joguines, també es recomana als veïns i veïnes seguir diversos consells a l’hora de fer una correcta adquisició i consum responsable de jocs i joguines.

Per què és tan important el joc?

El joc és fonamental en la socialització i aprenentatge de la infància. A través d’aquest, aprenen comportaments i interioritzen valors. Evitar regalar joguines que reprodueixin comportaments tradicionalment associats a homes i dones farà que puguin desenvolupar-se de forma integral i lliure. Si prohibim que juguin amb joguines que considerem de l’altre sexe, estarem limitant el seu creixement personal per a la vida adulta. 

Com puc evitar escollir joguines de forma sexista?

  • No triïs les joguines segons el seu color, els colors no tenen gènere
  • Busca un catàleg igualitari. Si les pàgines de nines són de color rosa i només hi ha nenes, i les pàgines de cotxes majoritàriament de color blau, probablement està reproduint rols i estereotips basats en el gènere.
  • Demana joguines d’acord amb l’edat o habilitats que vols potenciar, no en funció de si qui ho rebrà és un nen o una nena. 
  • No hi ha jocs incompatibles per a nens i per a nenes, però cadascun potenciarà el desenvolupament de determinats aspectes de la seva personalitat, i tots són importants.
  • Dona valor a les joguines que fan que nenes i nens comparteixin espais públics i privats
  • Busca joguines, videojocs i llibres on nenes i nens estiguin presents ocupant llocs que normalment no ocupen.
  • Evita les joguines que cosifiquen les dones, que mostren com a única fita estar guapes pels altres o amb cossos de proporcions irreals. D’aquesta manera afavorirem que les nenes es desenvolupin entorn d’una idea saludable, real i no sexista de què és ser dona.
Darrera actualització: 15.12.2020 | 15:14